Common Problems

False Friends (link)

Common Problems Exercises

Problematic expressions and vocabulary

Som - hva som / hvem som / det som  When som appears with hva/hvem/det it acts as a preliminary subject where a subject of a sentence is missing:

Vi vet hva som skal hende.  Ingen forsår hva som skjedde.  Jeg vet hvem som har gjort det. Det som jeg vil fortelle deg nå er en hemmelighet.  In these and similar sentences som is in lieu of a real subject.

If the sentence already has a subject we don’t need som:  Hva Karstein ville fortelle meg var at han hadde sett et spøkelse.  Jeg vet hvem Karstein snakket med den dagen.  Det Karstein hadde sett var ikke et spøkelse, bare et laken som hang til tørk i hagen.

 Som – which, who, that, as, as if, like (only when meaning which or who).

Who / that (can be left out): Mannen (som) jeg snakker om er ikke den samme mannen (som) vi møtte i Oslo i går.

Which / that:  Det var en en hund (som) ingen ville ha fordi den var gammel og grå.

Like / as (cannot be left out):  Hun er 30 år gammel men hun ser ut som seksten.

Hun behandlet meg_ som _en idiot.

As if (cannot be left out): Hun spiser som om hun ikke har sett mat på mange dager.

In the same way – på samme mate som:  Jeg lager mat på samme måte som min mor.

 

Use of bli + gerund – remain: Røyken blir hengende _igjen i rommet lenge etter folk hadde gått.

Han ble stående etter at de andre hadde satt seg.  Han ble værende i rommet.  Jeg tror du blir boende i Norge resten av livet. Bli sittende.

 

Bli – passivI 1945 ble en atombombe sluppet over Nagasaki.  Tre dager senere ble en annen by bombet.  Hendelsen blir snakket om ennå. 

 

Position of adverb after selv om, at, som om, fordi etc:  Selv om soldaten ikke snakket om krigen, var det tydelig at han aldri hadde glemt hva han hadde sett.  Jeg tror at han ikke liker å fortelle om det.  Han trodde på spøkelser selv om han aldri hadde sett dem.  Fordi han gjerne ville se et spøkelse, overnattet han i det gamle huset.

Siden hun ikke hadde passende klær, ville hun ikke gå på festen.

 

It makes us think about:   Det får oss til å tenke på…  Det du fortalte fikk meg til å tenke på noe som skjedde for mange år siden.

He made me do it Han fikk meg til å klippe håret og kjøpe smarte klær.

 

Whether – hvorvidt / om (interchangeable): Jeg vet ikke hvorvidt han har fått seg en ny jobb.  Det kommer an på om jeg får meg en ny jobb --it depends on whether I get a new job.  Hun visste ikke hvorvidt hun skulle få se igjen sønnen.